фирми продукти
представяме
работа
 
15 растения за жив плет в градината

Независимо дали разполагате с малко дворче, голяма градина или дори само с тераса, тези растения ще Ви помогнат да запазите уединение – оформете ги по свое желание и вкус в зелен плет, който ще играе ролята на естествена стена срещу любопитните погледи на съседите или горещите слънчеви лъчи.


1. Чемшир

15 растения за жив плет в градината

Класически избор за жив плет, чемширът е лесен за оформяне и поддръжка. Височината на плета зависи от Вашето желание – можете да подрежете растението сравнително ниско, за да оформите своеобразна оградка или да го оставите да порасне по-нависоко, за да се превърне в зелена стена.

Латинско наименование: Buxus


2. Абелия (хибридна)

15 растения за жив плет в градината

Абелията привлича пеперудите в градината с аромата на своите тромпетовидни цветчета. Лъскавата зеленина на растението може да се оформи в красива ограда, която ще изпълни градината Ви с цвят и аромат през цялото лято. Храстът обикновено достига до височина 1-2 метра, но Вие можете да го поддържате по-нисък, като го подрязвате редовно.

Латинско наименование: Abelia x grandiflora


3. Гиналски клен (кленов амур)

15 растения за жив плет в градината

Този вид кленово дръвче е по-малко от обикновения клен – то може да се отглежда като такова или да се оформи в голяма естествена ограда. През есента листата на дръвчето придобиват невероятен червеникаво-оранжев оттенък.

Латинско наименование: Acer ginnala


4. Кисел трън


15 растения за жив плет в градината

Този ярък храст притежава остри трънчета, които го превръщат в почти непроходима бариера в двора или градината, с височина 1 до 2 м. Растението може да се намери в разнообразие от цветове на ярко обагрените листа – жълто-зелено, зелено, бургунди и червено, които есента се трансформират в златисто, оранжево и яркочервено.

Латинско наименование: Berberis


5. Японска дюля

15 растения за жив плет в градината

Освен практично за оформяне на жив плет, дръвчето е и много ароматно - когато разцъфне с големите си нежнорозови цветчета, то се превръща в акцент на екстериора. Японската дюля представлява всъщност по-скоро храст, достигащ до височина 2 до 3 метра. Някои разновидности цъфтят не само през пролетта, но и наесен.

Латинско наименование: Chaenomeles


6. Лъжекипарис

15 растения за жив плет в градината

Това деликатно вечнозелено дръвче расте много бавно и обикновено достига височина до 2 метра за около две десетилетия. То обаче може да порасне и до 6 метра, ако не бъде оформяно и поддържано редовно.

Латинско наименование: Chamaecyparis pisifera


7. Хвойна


15 растения за жив плет в градината

Хвойната е едно от най-гъвкавите вечнозелено растения – тя съществува и в ниски разновидности, които създават красив зелен килим, и в храстовидна форма, която може да се оформи в жив плет. Растението е лесно за оформяне в желаната форма и образува гъста вечнозелена ограда.

Латинско наименование: Juniperus


8. Лигуструм (птиче грозде)

15 растения за жив плет в градината

Цветчетата на този устойчив на засушаване храст са дребни и ароматни, и се струпват на края на клонките под формата на гроздове (откъдето идва и името му). Плодовете му са дребни и в тъмен оттенък – те се задържат и през зимата, и са отровни за хората. Листата му са в ярки жълто-зелени нюанси, а самото растение достига височина до 3-3.5 м. Ако не се подкастря, лигуструмът придобива от само себе си формата на ваза, но същевременно се поддава лесно на оформяне в желаната конфигурация.

Латинско наименование: Ligustrum x vicaryi


9. Олеандър


15 растения за жив плет в градината

Олеандърът достига височина 3.5-4.5 м и е устойчив на засушаване, горещина, вятър и замърсяване на въздуха. Тъмнозелените му листа оформят чудесен фон за пищните му цветчета, обагрени в ярки нюанси на розовото, прасковеното и червеното. Всички части на храста обаче са отровни, затова той трябва да се засажда внимателно и далеч от животни и малки деца.

Латинско наименование: Nerium


10. Османтус

15 растения за жив плет в градината

Най-ефектната част от османтуса са неговите листа, обагрени в зелено и бяло, с интересна назъбена форма. На вид растението напомня зелениката и расте много бавно, достигайки височина до 4.5 м. Ако се оформя редовно, османтусът може да се превърне в красива зелена стена.

Латинско наименование: Osmanthus


11. Пираканта

15 растения за жив плет в градината

Още едно вечнозелено растение (макар и само при по-мек климат), което е особено подходящо за оформяне върху дървена градинска решетка или като жив плет. Храстът цъфти с дребни бели цветчета през пролетта, а през лятото оформя ефектни оранжеви плодчета, събрани на гроздове.

Латинско наименование: Pyracantha


12. Корейски люляк

15 растения за жив плет в градината

Една от най-лесните за отглеждане разновидности на люляка достига до височина до 2.5 м и цъфти с ароматни пурпурни цветчета. Освен това храстът е устойчив на брашнестата мана – една от най-разпространените болести по растенията.

Латинско наименование: Syringa meyeri


13. Тис (хибридна форма)

15 растения за жив плет в градината

Тисът се адаптира лесно към места с повече сянка или слънце, и е много гъвкав по отношение на отглеждането, като единственото условие е почвата да е с добър дренаж. На височина това вечнозелено растение достига между 3 и 12 метра, но се поддава чудесно на оформяне в желаните форми и на желаната височина.

Латинско наименование: Taxus


14. Туя


15 растения за жив плет в градината

Високата и стройна туя е особено подходяща за оформяне на градина в официален стил. На височина тя достига 3-4.5 м. и е лесна за оформяне в жив плет или зелена стена.

Латинско наименование: Thuja


15. Калина


15 растения за жив плет в градината

Калината е широко разпространена из нашите ширини – тя е лесна за отглеждане и оформяне. Пролетта храстът разцъфва с ароматни бели цветчета, а лятото образува ефектни сини плодчета. Есенно време листата на калината придобиват ярки жълти, червени и червеникаво-лилави нюанси.

Латинско наименование:
Viburnum dentatum 'Blue Muffin'

Източник: bhg.com







19 август 2010 10:44 | много полезна статия
От: zdravka
Много полезна статия, кратка и ясна. Дава най - общата информация, с която човек може да се ориентира и избере подходящо растение за своята градина. Благодаря на екипа, бъдете живи и здрави!
21 юли 2010 16:41 | мнение
От: мира
Добре би било за всяко растение да има еднаква информация:напр. вечнозелено или не, как понася/или не/ слънце, засушаване,кога цъфти, каква почва е подходяща и т.н.
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
градина, плет, растения, идеи за дома, двор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg