ЧЕМШИР/ЧИМШИР (BUXUS)




ЧЕМШИР/ЧИМШИР (BUXUS)

Семейство Вихасеае, Чемширови

Чимширът е един изключително подходящ храст за гъста и вечнозелена жива преграда, която може редовно да се подрязва. Това растение се цени високо заради гъстата красива корона, блестящите листа и добрата му поносимост към подстригването, която позволява да се създават от него живи огради и фигури с различна височина.

Родът Чимшири обединява около 30 вида, чиято родина е Средиземноморието и Югоизточна Азия. Ботаническото им име Buxus на гръцки означава “плътен” и се свързва с гъстотата на листата, които плътно покриват клонките. Най-често се отглежда вечнозеленият чимшир (Buxus sempervirens). В родните си места той може да израсте като високо до 10 м дърво, а на възраст достига 800 години. С течение на времето от него са създадени много форми и сортове. По-компактни и пъстри сортове са B. Sempervirens „Marginata“ (листа с жълти краища) и B. Sempervirens “Aureovariegata“ (Листа с жълти петна). Ако ви трябва висок само няколко метра чемшир за разполагане само по края на пътечка, засадете B. Sempervirens „Suffruticosa“. Високите и компактни форми позволяват да се правят живи плетове и мащабни фигури, а сортовете джуджета се използват за очертаване на пътечки и разделяне на лехи.

Чимширът няма никакви претенции към почвата и светлината. Ако е засаден на припек, той ще расте буйно. Добре ще се развива обаче и на полусянка. Неопитните градинари трябва да знаят, че чимширът леко понася пресаждане във всяка възраст и смяната на мястото въобще не му действа зле. Когато от него ще се прави жив плет, обикновено се засажда в един ред. Когато обаче искаме бързо да имаме плътна и дебела ограда като стена, се практикува шахматно посаждане в два реда. Високите форми се садят на разстояние 35-45 см. между растенията, а джуджетата – по-гъсто.

За да са красиви и компактни оградите, бордюрите и фигурите от чимшир, короните на растенията трябва от май до август да се подстригват на всеки 6 седмици. Изрязаните клонки с дължина около 10 см. може да се вкоренят, при което да се получи голямо количество посадъчен материал. През първата година от засаждането чимшировите храстчета се подрязват само веднъж, за да се предизвика обилно разрастване на клонки в основата. От втората година вече се подстригва няколко пъти през лятото, за да се сгъсти короната и храстчетата да приемат желаната форма.

В периода на израстване се поддържа умерено влажно. Чемширът понася и временно засушаване. От май до август се наторява всеки месец.

Чимширът се размножаване чрез делене (лесно), като отделените части се засаждат по-дълбоко от преди. Също и чрез резници през март или август (бавно).

Периодът на цъфтене е март/април.

С гъстите си и плътни листа, чимширът е един много красив вечнозелен храст, невзискателен, податлив на всякакво оформяне и за това е един задължителен елемент от озеленяването на вашата градина.