Градина » Тис (таксус)

 Тис (таксус)
Taxus

Тисът се смята за бавнорастящо иглолистно дърво, подходящо за жив плет в стари градини и църковни дворове. Обичайната му листна багра е чернозелена. Много от сортовете му са прекрасни за жив плет, но тисът има и други приложения, както и други листни багри - златисти, формите му са различни: от разпрострени до 12-метрови колоновидни дървета. Непретенциозен е - вирее на сянка и няма нищо против замърсения въздух, но не понася почва с лоши дренажни свойства. Почти всички сортове са бавнорастящи, особено в началото, но живеят дълго. Мъжките и женските цветове са на отделни растения. Листата и семената са отровни.

РАЗНООБРАЗИЕ:

Т. Baccata

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,8 м
Обикновеният тис е иглолистно дърво, което се сади в британските градини от векове. Може да достигне 12 м височина, но обикновено се подкастря, за да служи като вечнозелен жив плет.

T. Fastigiata

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,5 м
Познатият изправен ирландски тис - формата на младото дърво е колоновидна, нос възрастта леко се разпростира. Листата са чернозелени, а максималната височина е около 4,5 м.

Т. baccata Fastigiata Aureomarginata

Среден размер:
Височина след 10 г. 1,5 м
Златният ирландски тис е пъстра версия на добре познатата Fastigiata. Листата са с жълто по краищата - през зимата дървото е в убито златиста багра. Т. baccata Standishii е по-нисък.

Т. baccata Repandens

Разпростиращо се:
Височина след 10 г. 30 см
Нискорастящ тис, който може да се използва за почвопокривно, тъй като се разпростира над 3 м, когато порасне. Вирее на слънце или сянка. Дългите клонки провисват при връхчетата.

T. baccata Elegantissima

Джудже:
Височина след 10 г. 1,2 м
Най-популярният от златистите тисове, умален вид на обикновения тис. Игло-листата на младото дърво са изцяло жълти, по-късно стават зелени с жълти ивици.

Т. baccata Semperaurea

Джудже:
Височина след 10 г. 60 см
Най-яркият златист тис - широкоразпростиращ се храст с издигнати клони, покрити с яркожълти иглолиста всяка пролет. Сортът е представен само от мъжко растение.

Автор: Любен Василев

Представяме Ви:

Калеми за присаждане се събират през зимата

Пролетното облагородяване се извършва обикновено през март. Калемите за присаждане се събират като правило през януари. Те трябва да бъдат автентични, нормално развити, запасени с резервни вещества, с...

Астранцията отива в градината

От рода на астранцията (Astrantia) са познати 10 вида, но се отглеждат най-често само три. С красотата и трайността на цветовете си се отличава A. major - едроцветна астранция. Видът проидхожда от Цен...

Смолотечението при прасковата

Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува? Пита Милена Иванова от Елин Пелин Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явлени...

Не бързайте да засаждате далиите

Далиите, известни у нас и като гергини, са едни от любимите цветя. Те завладяват любителите на красота не само с пищните си съцветия, обхващащи почти всички багри. Чарът им е и в това, че в зависимо...

Начало