За дома

Розмаринът ухае на щастие

30.06.2011г. / 22 30ч.
Вергиния Генова
Розмаринът ухае на щастие

Розмаринът с официалното си латинско име (Rosmarinus officinalis) и простонародното Бабин косъм е широко разпространен и у нас.

Историята на розмарина е доста дълга. Бил е познат в Египет и хората тогава са вярвали, че носи щастие. Нищо чудно и днес като го погледнем, разстлал се на нежно зелени туфи с нежни цветчета, и на нас ни става едно хубаво, свежо и светът започва да ни изглежда по-красив и по-добър.

Розмаринът най-лесно се засажда от резници. Идеален е за озеленяване на градината. Расте на красиви зелени туфи и цъфти с нежни цветчета. Селекционирани са различни видове, с различни цветове: бели, сини, лилави, розови цветчета.
Ако нямате градина – не страдайте – розмаринът може да се отглежда и в саксия, но трябва да го подрязвате по-често.
Трябва да имате предвид, че розмаринът обича топлината и светлината.

Розмаринът е не само красива декорация за градината, стаята или балкона, но и много полезна билка и интересна подправка.
Ако вече сте си насадили розмарин у дома, имайте предвид, че трябва да го берете за подправка на втората година по време на цъфтенето. Може да се суши на китки или да оберете само листенцата и така да ги сушите. Но ако вече имате розмарин у дома няма нужда да сушите, защото той е вечнозелено растение и когато ви потрябва може да си наберете, колкото ви трябва – идеална билка – хем красива, хем полезна, хем винаги под ръка у дома.

Розмаринът може да ви направи красиви, здрави, тонизирани и да ви превърне във вълшебница в кухнята.

В кулинарията розмаринът се използва както в сладки, така и в солени ястия. Може да го използвате за марината, ястия от риба, дивеч, агнешко месо, за подправка на ориз, домашен хляб, ястия от риба, дивеч, агнешко месо и др.

\n

Стрит или нарязан на дребно може да овкусява салати от зеле и моркови, домати, картофи, като добавка за сос за спагети или пици, меки сирена, тесто.
А също за яйчен крем и домашен сладолед.
С една дума, като имате под ръка розмарин може да експериментирате и сами да решите къде и в какви дози да го слагате, според вкуса си.
Кулинарите казват, че не е добре да слагате розмарин в ястия, в които вече сте решили да сложите магданоз, босилек или естрагон, защото ще убие аромата им.
Като билка се използва за укрепване на имунната система, подобрява тонуса и ободрява, подобрява храносмилането, стимулира жлъчната секреция.
И благодарение на тези му качества се използва за възстановяване на болни. Смята се, че действа добре при херпеси, за заздравяване на рани, против бяло течение и други болежки.
Разбира се, ако решите да използвате продължително розмарин като билка, (както и която й да е друга билка) трябва добре да проучите свойствата й и да прецените дали е добре да я пиете продължително време.

Прочетете още:

Коментирай