Skip to content

Подрязване на чимшир

Да възложите на друг да свърши работата вместо вас може да се окаже скъпо. Но ако подходите правилно, можете да свършите много неща и сами. Ще спестите време и пари, като използвате полезните инструкции "стъпка по стъпка", които ще намерите в сайта на SKIL. Тези инструкции "стъпка по стъпка" са разделени в категории, свързани с различните видове работи в и около дома, и ви дават ясни обяснения "от А до Я".Просто щракнете върху една от нашите инструкции "стъпка по стъпка" и ще можете да започнете веднага!

  1. Кое е най-доброто време за подрязване на чимшир?

    Най-добре е да подрязвате чимшира два пъти годишно или даже малко по-често. Ако например подрязвате чимшира веднъж годишно, той няма да е достатъчно устойчив, за да издържи натрупания сняг през зимата. Първото подрязване на чимшира можете да направите в края на май. Гледайте най-дългите клонки с нови светлозелени листа да са пораснали поне 5 см (2 инча). Второто подрязване можете да предвидите за септември, за да има време чимширът да се възстанови преди настъпването на зимата. Не подрязвайте чимшира, когато е много горещо, защото ще изгуби вода през "раните" на върха на клонките и най-външните листа ще покафенеят. Ако времето е слънчево след подрязването на чимшира, трябва да поливате много редовно.

  2. Подготовка и инструменти

    Преди да пристъпите към подрязване, се уверете, че инструментите ви са чисти и остри. Така ще намалите до минимум щетите по листата и клоните. Ножиците за трева са най-добрият избор за тази цел, тъй като са специално създадени за подрязване на чимшир. Ножиците за трева са много по-малки от храстореза и са по-лесни за работа – с тях е много по-лесно да оформите плета от чимшир в желаната форма. Ръчните ножици за трева са чудесни за много леко подрязване. Ако имате много работа или искате да ви е по-лесно, електрическите ножици за трева са идеалният избор. Храсторезът е по-бърз и удобен, когато оформяте цял плет от чимшир.

     Освен ножиците за трева и храстореза, трионът за подрязване е подходящ, когато трябва да отрежете по-дебелите клони, преди да подрежете плета. Това е така, защото ножиците за трева може да се изтъпят, ако се използват за рязане на по-дебели клони или влязат в контакт с пясък.

  3. Оформяне на живия плет от чимшир

    Имате ли чимшир или цял декоративно оформен храст от чимшир? Трябва да решите каква форма желаете да има той, преди да започнете да го подрязвате. Подрязването за оформяне на чимшира е лесно. Можете да подрежете храст така, че да е прав от всички страни, но можете и да го заоблите отгоре. Чимширът може да се оформя и в кълбовидна форма, която се вижда отвсякъде, или да го направите по-ъглов, а даже с по-приключенски или творчески вид

  4. Подрязване на чимширен храст

    Стъпка 1
    Започнете да подрязвате плета отстрани и отпред и отзад. Направете го малко по-тесен отгоре, за да може слънцето да достига до целия плет. Долната част на плета ще покафенее, ако е със същата ширина – или по-широка – от горната част. 

    Step 2
    След като сте подрязали отстрани, преминете към горната част. Първо определете желаната височина, като опънете канап между два пръта. След това можете да използвате храстореза или ножиците за трева, за да подрежете по дължината на канапа, така че да спазите права линия.

    Ако искате да намалите значително височината на плета, може да се наложи да отрежете по-дебелите клони. В този случай за стеблата използвайте трион за подрязване, за да не затъпите остриетата на храстореза или ножиците за трева.

    Стъпка 3
    Съберете отрязаните клони на куп и ги изхвърлете в коша за градински отпадъци.

    Стъпка 4
    След като приключите с подрязването, наторете живия плет, за да постигнете оптимален растеж. Най-подходящи за чимшира са гранулираният говежди или птичи тор. Не се скъпете на тор – чимширът се нуждае от доста храна.

  5. Оформяне на топки

    Ако искате да оформите чимшира във вид на красива топка, най-добре използвайте ножица за трева. Акумулаторната ножица за трева ще улесни значително работата.

    Стъпка 1
    Започнете да подрязвате откъм горната част на топката. Така определяте нейната височина.

    Стъпка 2
    Застанете над топката и дръжте ножицата за трева наопаки. По този начин можете най-добре да оформите извивките.

    Стъпка 3
    Подрязвайте, като спазвате формата. Обикаляйте около топката, докато работите, за да имате добра представа за формата и да оформите чимшира както трябва.

    Стъпка 4
    От време на време обикаляйте и оглеждайте от разстояние топката чимшир. Проверявайте дали пропорциите са както трябва и правете малки корекции, където е необходимо.

    Стъпка 5
    Съберете отрязаните клони на куп и ги изхвърлете в коша за градински отпадъци.

Оценка

Оценете тази стъпка по стъпка описание.

Подрязване на чимшир

3.9
3.9 of 5

458 брой гласове

  • 5
    240
  • 4
    92
  • 3
    25
  • 2
    15
  • 1
    86